School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí buachaill ann aon uair amháin agus pósadh é. Ní raibh sé i bhfad pósta go bhfuair sé bás.

(continued from previous page)
    siad ina suidhe cois na teineadh aon lá amháin, an mháthair ag cniotail, Rós ag fuaghail agus Sneachta ag léigheadhnuair a tcídh siad an bheithir mhór ag tarraingt ar an teach.
    Reath na cailíní suas ‘un an tseomra agus d’fhan an mháthair ins an áit a raibh sí. Tháinic an bheithir isteach agus arsa seisean: “Na bíodh sgannradh oraibh ní bhainfidh mise daoibh no ma tá dochar ionam níl dochar liom.” Tháinic Ros agus Sneachta as an tseomra agus ghlan siad an beithir agus théigh sé é fhéin. D’fhan sé aca go maidin.
    Achan oidhche thigeadh sé agus d’fhanadh sé aca go maidin. Shleamhaigh an t-am thart agus tháinic an samhradh. Aon lá amháin tháinic an beithir agu arsa seisean: “tá mé buidheach daoibh no rinne sibh mórán damh ach ní bheidh mé a’ teacht feasta caithfidh mé mo thaiscidh a choimhead.”
    Bhí siad buardhartha ach gaidé bhí le déanamh, no b’iomdha lá a d’fhan sé aca ag déanamh cuideachta. Aon lá amháin bhí Ros agus Sneachta ag déanamh cuideachta agus mhoithigh siad an sgreadach caidé do bharamhail a bhí ann ach an fear beag
    a ba lugha a chonnaic siad ariamh, agus feasóg fhada air, agus a fheasóg istigh i mbéal éisg. Labhair Rós agus arsa sise; rachadih mise fa choinne cuididh duit.”
    “Maise, na bhuadhar do cheann,” arsa seisean
    Bríghid Ní Dhubhgáin