School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Lá amháin bhí Fionn agus na Fianna amuigh ag seilg. Amach soir fá Dhún Luithce a bhí siad. Bhí caisleán annsin agus bhí cailleach bhréagach ann.

(continued from previous page)
    na Fianna agus ghoid fear de na Connachtaigh an sgian uaidh. Fad as bhí an sgian ag na Connachtaigh ní rabh cath ar bith dá rud siad an nach mbéadh an bhuaidh leó.
    Nuair a chonnaic Fionn nach ndéanfadh siad maith gan an sgian thug sé leis cupla fear agus d’imthigh siar go Connachta ag deanamh go dtabhairgeadh siad dó an sgian. Gheall Fionn go dtabhairfeadh sé an oiread seo airgid daobhtha dá dtabhairfeadh siad dó an sgian ach ní sgarfadh siad léithe.
    “Tá ór agus airgead agam” arsa Fionn, agus tabhairigidh domh an sgian nó ní bhéadh ann ach troid”
    “An bhfuil sibh sásta a ghabhail a throid anois?” arsa Fionn, “má tá, tá muid réidh anois” Thoisigh an troid agus fuair Fionn an sgian a ghoid uaidh an ceann – urraidh agus gread Fionn na Connachtaigh agus bhí an bhuaidh leis na Fianna arais. Bhí an sgian ag Fionn go deo agus ní bhfuair an dara dream buaidh ortha.
    Sgéalaidhe: Micheal Ó Cáilin, Mín-Cor-Bhuic
    Aois: 58 bliadhan