School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

an áit a gcluintear na sgáirteannaí."
    Chuaidh an giolla isteach 'un an halla agus d'fhiafruigh sé do'n rí an leigfeadh sé isteach an stócach agus annsin dubhairt se:
    "Tá leath mo shaoghail caithte. Bhí mé i Sasain, i Mearica, ins an Austrail agus ins an India, ins an Spáinn agus ins an Rúis, chonnaic mé righte agus gaiscidheacha ach ó rugadh mé ní fhaca mé fear cosamhail leis an fear ata amuigh annsin."
    Dubhairt an rí leis an ghiolla, "Ma tháinic tú annseo ag siubhal gaibh arais ag reachtal agus tabhair annseo é agus tabhair biadh agus deoch dó."
    Foscladh an geafta agus leigeadh isteach é. Chuir sé fáilte roimhe an rí agus chuir an rí fáilte roimhe.
    "Suidh eadar mo chuid gáiscidheacha," arsa'n rí agus gheobhaidh tú biadh agus deoch agus ceol agus meas ríogh."
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal