School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    "Ní fa choinne - nó deoch a thainic mé," arsa'n prionnsa, "ach tá achtuinge agam le h-iarraidh ort. Mur bhfagham é bheirfidh mé droch chliú agus ainm duit; ma fhagham é bheirfidh mé airgead agus molfaidh mé thú ar fud an domhain."
    "Cibe atá a dhith ort gheobhaidh tú é ach amháin mo long, mo chulaith, mo choróin, mo chlaidheamh, mo shleagh, mo sgian phollta agus mo bhean." arsa'n rí.
    "Tá bhal," arsa'n rí "coisrioc mo ghruag." Rinne an rí sin agus annsin d'fhiafruigh sé do goide an t-ainm a bhí air. Nuair a chualaidh sé gurb é a cholceathar fhéin a bhí ann, gheall sé achthuinge ar bith do. "Olmhan atá a dhith orm," arsa'n prionnsa, "agus gheobhaidh mé í o do chuid fear, Bilí beag agus Micí na Báird; Niall atá abalta é fhéin a chur i gcosamhlacht éin ar bith no ainmidhe ar bith no rud ar bith ar
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal