School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    a ba ghaiste ar an oilean ach an rí. Annsin sgairt siad ar Chantan Ceoil an fear a raibh 'fhios aige an bealach fríd tír ar bith comh maith le na thír fhéin.
    Chuir sé fa choinne Anta an fear a bhí abalta cainnt ainmhidhte agus sgadan, éanach agus daoine a thuigbheail. Annsin sgairt sé ar Bhigil an fear nar phill ariamh gan an rud a bhí a dhith air a fhaghail agus Aonda a dtiocfadh leis duine a chur i gcruth nach bhfeicfidhe é.
    Shín siad leo go dtáinic siad fhad le machaire mór agus i lár an mhachaire bhí caisleán mór galánta, an ceann a bá deise ar an domhan.
    Shín siad leo ar a gcuid capall go ceann thrí lá agus ag deireadh an ama níor shroich siad an caisleán.
    Bhí fear mór reamhar cosamhail le pota mór no le beathach ag coimhead oiread caorach agus chumhdeochadh an spéir
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal