School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

agus madadh mór ag n-a thaoibh.
    Chuir an prionnsa beirt de na fir fhad leis le fáilte a chur roimhe agus leis an mhadadh a chur faoi gheasaibh.
    "Cé tú fhéin, agus cé atá ins an chaislean?" arsa na fir.
    D'innis sé dobhtha cé é féin agus dubhairt sé gur fáthach an domhain thoir agus a ingean Olmhan a bhí ins an chaislean.
    "Tháinic muidinne maise le ingean an fhathaigh a sholathar do'n Rí" arsa'n prionnsa.
    "Bhal," arsa'n fear mór "ní bhfuair aon duine go fóill í agus guidhim sibh o mo chroidhe amach gan dhul a cuartugha agus thug sé go dtí a theach fhéin iad.
    D'ith siad agus d'ol siad a sáith de'n bhiadh a b'fhearr da raibh le fághail acu. Nuair a bhí siad ag imtheacht d'fhosgail bean dhearbhrathair an fháthaigh comhra cloiche a bhí chois na teineadh agus leig sí amach stocach doigheamhail ruadh a raibh gruag chatach air.
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cró Bheithe, Co. Donegal