School: An Clochán Liath (Dungloe) (roll number 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    an Pápa ag cruinnuighadh airgead le teach pobal a dheánamh agus thug mise míle púnta dó, agus thug sé beudheachas mór damh é fhéin. Agus tá mé cinnte go ndeánfaidh sé Catoliceach dé mo nighean”.
    Annsin chuaidh sé amach agus thug órdú dá chuid fear oibre, an long a bh’fearr a bhí aca a fheistuighadh i gcoinne an turais. I gceann seachtmaine bhí shí réidh. Cuireadh lón inntí agus ór agus airgead lé tabhairt do’n Pápa. Chuaidh an Rí, a nighean, Daibhídh agus cuid mhór d’uaisle an oileán isteach inntí. Tóg siad na seólta, thug an chaiptín a aghaidh siar, agus ní raibh sé abhfad gur sroich siad talaimh ag béal an Tadhbair.
    Chuaidh siad chuig an Phápa annsin, agus bhaistigh sé an Rí, a nighean, agus na h-uaisle uile go léir. Nuair a bhí siad baistighthe, pósadh Daibhídh agus nighean an Ríogh agus chaith siad mí na meala san lodáil.
    Tháinig siad arais na bhaile. Rinneadh [bainféi]? mór, agus fuair achan nduine ar an oileán cuireadh go h-áirighthe Carán agus bruadar.
    Bhí searbhfogtaí an ríogh ag cruinniú féol, arán, fíon, agus gach rud eile le n-ithe, a’s le h-ól, a’s gach cearn de’n oileán lé seachtmhain roimhe sin, agus a leithéid de bainféis a bhí ann, bhí leán go deo air.
    le nuadh gach bídh
    a’s sean gach díghe