School: Dún Lúithche (roll number 16423)

Dunlewy, Co. Donegal
Séamas Mac Giollabhrighde

1. W. A. Ross
    Fear sáidhbhir a bhí ins an fhear seo. Bhí muilinn aige i mBéal Feirsde agus mórán tighthe. Caitliceach maith a bhí ann agus shíolruigh sé do dhaoiní céimeamhla – na Blandensburgh.
    Bhí muinntir na h-áite ins an t-sean am i bhfad ó na tighthe pobail.( 10 míle ar a láighead).
    Smaoitigh siad gur maith a rud dá bfúigeadh siad teach pobail daobtha féin.
    Bhí teampull na bProtustanach folamh i dtráth an ama sin agus shaoil siad go dtiocfadh leo é cheannacht, acht ní tabharfaidh na hAlbanaigh uatha é.
    Bhí Ross na chomnudhe sa cheanntar sa n-am, agus mar bhí sé na Chaitliceach maith, ní hé amháin go dtug sé áit tighe an phobail do na Caitlicigh, acht cuir sé suas an t-airgead fosta. le na dhéanadh.
    Nuair a mhothuigh na hAlbannaigh goidé a bhí Ross a ghabhail a dhéanamh, d’ofrail siad an teampull do na Caitlicigh acht bhí siad ro mhall an t-am sin.
    Nuair a bhí an minister na chomhnuidhe i nDún a Lúithche, bheadh aidhneas go minic eadar é féin agus sagart Ghaoith Dobhair. Ba cheart don tsagart tairgearacht a dhéanamh am amháin go dtiocfadh an lá nach mbeadh Albanach i nDún a Lúithche.
    Deirtear go rabh teampull na n-Albanach ar fead cúig bliadhna agus fiche agus nar bféidir glas a congbailt aige bheadh sé gcomhnuidhe fosgailte ar maidin.
    Nuair a bhí teach pobail na gCaitiliceach críochnuighte
    Séumas Mac Giolla Bhríghde