School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Leitir Mhac a’ Bháird.
    Bhí Mhac a’ Bháird na fhear freastail ag Ó Domhnaill shiar i n-Dún Na Ghall.
    Lá amháin bhí cuid mhór uaisle ag Ó Domhnaill. Bhí cuid mhór déagh chainnte ag Mac a’ Bháird. An lá seo thug sé cuid mhór déagh cainnte dóibh. Thug Ó Domhnaill leitir dó Mhac a’ Bháird agus d’iarr sé air a bheith ar shiubhail go dtí a dhéarthair a bhí na chomhnuidhe ag Caisleán na Finne.
    Smaoithigh Mach a’ Bháird go bhfosglochaidh sé an leitir. Cáidé a bhí ins an leitir acht é féin a chrochadh le éirghe na gealaighe. Chuaidh Mach a’ Bháird go tigh an dhéarthara leis an leitir. Chuaidh an dhéarthair amach go bhfheichfeadh sé an rabh an ghealach na suidhe, “An bhfuil tú brath luighe ann a h-áit” arsa Mach a Bháird.
    “Níl acht ag brath tusa chrochadh le éirigh na gealaighe. D’iarr sé trí athchuine air. Seo an chead athchuine
    Droichead an Choitinn, Co. Donegal
    Seán Ó Baoighill