School: An Mhaol Rua (Mulray) (roll number 13638)

Duibhleann Riach, Co. Donegal
Séamus Ó Gallcobhair

1. Sgéal Greannmhar
    Bhí fear agus bean ann aon uair amháin. Bhí siad an bhocht agus ní rabh acu acht bó amháin. Lá amháin dubhairt an fear leis an bhean go gcaiteadh e anbhó amarbhadh le rud eigin afaghail le hithe. Marb sé anbó agus díarr fear an bhean giota feóla a gearradh is coinne gach aon cairtlinn cáil san garraidhe.
    D'imthig an fear ag obair. Thosuigh anbean ag gearradh na feóla agus chur giota ar gach aon cairlinn a rabh sa gharraidhe. Nuair a thainic an fear 'na bhaile dfiafruigh sé díotha ar ghearr sí an fheoil mar d'iarr sé uirthí. Dubairt sise gur fhágh sí giota ar gach aon cairthlinn agus gur ith na madaid acan píosa.
    Dubhairt an fear go racadh sé amach lá thar na bárrach go bfeicidh sé an geobadh sé duine arbith go hamaideach leithi. Lá thar na bharrach d'iarr sé uirthi an doras a tharraint ina ndiaid agus é a leanamhaint
    Siubhal siad leó. Chonnaic siad dhá bhean ag cur gamhain suas ar mullach an toighe leis an féar a ithe in áit an féar a caitheamh anuas aige.
    "Tcim Tcim" arsa'n fear "gobhfuil goleór gohamaideach leath-sa" agus phill sé nabhaile.
    AT1386: Meat as Food for Cabbage