School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Donegal
Brian Ua Gafacháin

1. (continued from previous page)
    ná nuair a mbíonn na geannai feadhaine ag sgreadaigh san spéir, agus nuair a mbíonn na lachainn ag sgreadaigh is ag piocadh a gcuid cluimhrighe.

An Teine
    Nuair atá solus gorm sa teinidh deirtear go bhfuil sé fá choinne stoirme agus fosta nuair atá teas mhór ag an teinidh deireann na daoine go bhfuil stoirm le teacht fosta. Nuair a thuiteann súgha ó'n t-seimléir agus seideadh anuas ann tá sé ráidhte i gcomhnuidhe gur comhártha fearthainne é.

Comhártai ó'n Fairrge
    Nuair a thiocfas dorchadas ar an fhairrge deireann na sean-daoine go bhfuil sé dhul a chur.
    Nuair atá na muca-mara ag éirigh ar bharr na dtonn; agus nuair a fhágann na faoileogai an fhairrge agus téigheann siad bealach na gcnoc deirtear gur mhór an comhártha