Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear thall i Rosgoill am amháin a rabh Éoin Domhnaill Éoin Pheadair mar ainm air. Chuaidh sé go dtí sibin fa choinne buideal poitin. Ag a dhul na bhaile dó bhí an oidhche fior-dhorcha chaill sé a chasan agus chuaidh sé amach binn agus briseadh a chloigean.
    Ca dtiocfadh le duine ar bith dul amach ar an doras nach bhfeicidh siad a thaibhse. Bhí fear ar an baile ar a dtugadh siad Pádraigh mór Mach Suibhne. Bhí sé ar aonach an Chraoslaigh le cheithre phighin muice. Nuair a bhí sé ag gul na bhaile tháinig sé isteach ar chionn thraigh - Charraich-Airt cé tidh sé ag teacht aníos an traigh ach an taibhse.
    Smaoitigh sé go mbéadh sé beag-a-mhaith aige siubhail leis trí mhíle no níos mo gan fuifruighe dó caidhé a bhí ag cur bhuaradhtha ar. Dubhairt sé nach rabh an chuid mhór ar bith. "Tá nigean do mo chuid i Meireacha" ar sé. Chuir sí dhá phunnta agamsa nuair a bhí mé beo
    Máire Ní Fhionnlaoigh
    An Tonn Bhán, Co. Donegal