Scoil: Druim Caoin

Drumkeen, Co. Donegal
Seán A. Ó hArthaighe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thaisbean sí damh triúr mac Sheáin Mheilidáin léine sgeach agus bríste cloch agus iad ag gearradh cláiridhe "Dale" amach as clocha glasa le solus a thabhairt do thriúr nigheanach Sheáin Meilidáin ag sníomh guail cloch ar thúirne lín.
    "Is deas an tseoid í sin" ar sise. "Is deas," arsa mé féin, "ní fhaca mé ariamh níos deise." "Dá rachfa liomsa," ar sise, "Thaisbeanochainn seoid í bhfad ní ba dheise duit".
    Cuaidh mé féin leis an chailligh a' gheall an chailleach a bhréagnadh. Thaisbean sí damh fathach mór ag teacht aníos as sgeoig an bhuideil, piocad agus tuagh leis indiaidh 'bheith ag deánamh buidéil ar an taobh astuigh. Tchífeá an saoghal mór idir a dhá chois, agus ní fheicfea dadaí os cionn mullaigh a chinn bhí sé comh mór sin.
    Bhí mé féin ag éirghe tuirseach de'n chailligh, agus thug mé teannadh daor daighean dicheallach duithe, gur í lurigín [?] beag bheirfeadh teagasc do bhárr a teangtha.
    Baitheadh an chailleach, agus tháinic mise.
    Glenleheen, Co. Donegal