School: An Garán

Garraun, Co. Galway
Seán Breathnach

1. (continued from previous page)
    siad ag ithe na fataí níor bhain cuid aca aon croiceann díobh chun na fataí a sparal. Ní raibh cead aca rucainn d'fghágháil 'san chladach. Uaireannta thug an tighearna talmhan cead dóibh. Nuair a fuair siad na rucainn do bhruith siad iad. Nuair a bhí siad bruithte do thóg siad amach as na bleacain iad. Nuair do bhí sé sin déanta aca do bruith siad iad arís. Tar éis tamaill tosaigh siad ag marbhughadh muc. Do lobhtha tuairim 's leath na muice uaireannta mar ní raibh siad indon an bagún do leasaghadh. Ní bhíodh mórán le n-ithe ag na daoin san sean aisir. Fataí iseadh a bhíodh aca a lán uair. Do bhíodh trí béilí axa freisin. Ní raibh mórán fataí le n-ithe aca san mbiadhain míle oche gcéad ceathracha