School: An Cheapach (roll number 14508)

Cappagh, Co. Galway
Seosamh G. Ó Cléirigh

na láir in aon chor.
    Bhí sagart in a chómhnuidhe inaice na h-aite seo tamall ó shoin. Bhí capall aige agus bhí searach ag an gcapall. Bhí cuig cosa ar ans earach agus fuair sé bás.
    Tá caoi chun gach ainmhidhe a glaod chun bídh. Deirtear "Pruigh" "pruig" leis an mbó, "priuc" "priuc" lies an gcapall agus an asal, "deoch" "deoch" leis an muic. Deirtear "pet" leis an caorach agus "gin" leis an gabhar. Deirtear "suck" "suck" leis an laogh. Tá caoi chun na h-éanlaith a glaodach chun bídh. Deirtear "tuic", "tuic" leis na cearca "Bí" "bí" leis na turcaí "faoic" faoic" leis an lacann.
    Máire Ní Fhinnearáin
    Boggauns, Co. Galway