School: Baile Rua (Buachaillí)

Ballyroe, Co. Galway
Pádraig Mac Crosáin

1. (continued from previous page)
    lá ina dhiaidh sin. Ní raibh an fear sásta leis sin agus mhóid sé go gchuireadh sé isteach ins an bpriosúin é muna dtúibhradh sé an tairgead dó an moiméad sín. Annsin dúbhart Mairtín go nabróchadh sé cúpla amhrán mar páidhe acht ní raibh sé sásta lé an rud acht airgead. Diarrthuigh na compánaidhe a bhí istigh roimhe amhrán a tabhairt dóibh acht sul a thosuigh sé rinne sé margadh leis an tíghearna talmhan. Dá mbéadh sé sásta béagan dó an dinnéar a tabhairt dó gan pighne. Fhágh an tíghearna talmhan mar sin é agus rinne sé amrán acht bhí sé níos feargach. Rinne sé ceann eile annsin a críochnuigh lé " thóg amach do cuidh airgead agus páidhe lé h-aghaidh do dinnéar." Annsin do thosuigh an tíghearna talmhan ag gáire agus dubhairt sé gurbh é an t-amhrán is fearr leis. Acht mar sin féin bhí fearg air nuair a dubhairt an buachaill go raibh a dinnéar saorthadh aige. Nuair a rinne an tamhrán an tíghearna talmhan sástha, bhí níos mó trúaighe aige lé h-aghaidh an mbuchaill ná a bhí idtosach. Dubhairth an buachaill dó gan a bheith chomh cruaidh sin arís le daoine bochta.
    Micheál Ó Glasán
    Kilnalag, Co. Galway