Scoil: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    latter supplies the music the others dance. They then show "Brigid óg" a young Brigid made as a rule from a turnip and in their own inimatable way they always coax money from the people under the pretence of honouring Naom Brigid. Sometimes this money is used for a "spraoid".
    Lá 'le' Pádraig: 'Sé an nós tá ag muintir na tíre seo go h-iomlán ar an bhféile seo ana seamróg agus cláirsigh do chaitheamh in onóir so.
    Naomh Pádraig a bhain feidhm as an t-seamróg ag miniu na trionóide do. Nós eile a bhí ann acht go bhfuil an dlighe 'no choinníbh anois Seadh an Seamróg do bháthadh. Sé an brígh a bhí leis sin na go mbíodh gach fear ar meisge agus is iomdha croid a bhi tímceall na h-áite seo dó bhárr.
    Maíre na h-inide: Tuiteann an lá seo ar an lá roimh Ceadaoin na
    Máire C. Ní Thaidhg