Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    luaithreadh. Bíonn féile i ngach teach an oidhce sin ag ullamhú chun na Carghaoise. Caithear salainn ar na gcailíní an oidhce shin chun go gcoinneochaidh sias a n-óige go ceann bliana eile, mar bíonn gach cailín ionphósta ag súil go ndéanfar a cleamhnas i rith na h-inide.
    Dómhnach na bpus: Sin é an chéad Dómhnach san gcarghaois. Cailíní nach ngeibheann seans chun a bheith pósta i rith na h-inide bíonn pus aca an Dómhnach in dhiaidh sin mar níor mhisde díobh fanacht gan fear go ceann bliana eile.
    Ceadaoin na luaithreadh: Nósanna atá timcheall na h-áite seo seadh go n-eirigheann gach duine ó úsáid a bhaint as na rudai go mbíonn dúil aige ann. Ní caitheann na fir píopai na tuitíni. Ní úsáideann cuid de na mná siucre agus mar sin dé. Deirtear má théigheann tú isteach i seacht dteampuill ar an lá sin agus
    Máire C. Ní Thaidhg
    An Doirín, Co. na Gaillimhe