School: Baile Conghaile

Ballyconneely, Co. Galway
T. A. Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Bioránach ag fanacht leis. Bhí sé (Bioránach) dall fén am seo. Fear breágh, dea-chumtha a bheadh Ó Conghaile agus ní híonghnadh gur thug inghean an Bhioránaigh gean dó. Labhair Ó Conghaile agus dubhairt-'An de bharr nó de bhun an fraoigh (fraoch) a dhéanann tú an lín'.
    (Bhí eolas rúnda ag an mBioránach agus deirtear go raibh sé indan lín a dhéanamh as an bhfraoch).
    'Marbh duine de mo thriúr mac agus inseoidh mé sin duit'.
    Rinne Ó Conghaile amhlaidh ach ina dhiaidh sin dubhairt an Bioránach leis an dara mac agus an tromhadh a mharbhú go n-inseochadh sé an rún dó gan teip. Gan mórán moille bhí an chuid sin den obair déanta ag Ó Conghaile ach annsin dubhairt an Bioránach leis 'Torm do Láimh' ach ar chomhairle na hinghine thug sé cnámh dó agus rinne sé brosgar de leis an bhfáisg a bhain sé as.
    'Ní féidir leat a dhéanamh ach
    T. A. Mac Suibhne