School: Baile Nua (B) (roll number 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (continued from previous page)
    ar teach an dara driofuir annsin agus caith sé an oidhche ann. Thug sé an buidéal fíona dí. Thug sise tubháille dó agus dubhairt sí, "Cuile uair a sgaras tú é beidh gach sórt bídh agat agus seo slaitín sídhe anois agus coinnigh go daingean é. Dimthigh sé annsin go dtainic sé chuig an cros bhóthair acht nuair a shroich sé an áit thuit sé in a chodhladh. Tháinic na driotháir agus bhaineadar na trí ubhla de agus cuireadhar trí crab in a phóca. Dhúisigheadar annsin é agus chuaidearar abhaile. Nuair a tháiniceadar chuig an leaba Dfhíafruigh an tathair diobh an rabhadar i ngáirdín na Breideóga. Bhí mise ann ars an ceann is óige. Chuir sé a lámh in a phóca agus thug sé na dri crabs dó acht dá ndonacht a bhí sé cheana is seacht ndonacht a bhí sé anois in dhiaidh na crabs. Ó bhí ag imteacht arsa sé tá mé níos measa ná mar bhí mé aríamh. Fóileacht a athair bféidir go mbeidh mise innan tú do leigheas ars an mac is sine. Thug sé ceann des na nubhla dó agus nuair a bhí an treas ceann ithte aig léim sé amach as an leabhaidh. Bfell anois a athair ars an mac is sine céárd shílfheá is ceart déanfadh leis an fear síl tú do mharbhú. Dubhairt ceann acú go mba cheart na ceithre capaill is fearr sa stábhla a chuir as a láimhe agus a chosa agus ceathrúmhadh a dhéanamh de. Séard a déanfainnse ars an leaid eile; ádhmuid a thabhairt isteach as an gcoill agus teine a deanamh de "Pitch" agus "tar" agus nuair a bheadh sé sa creacadh é a chaitheadh isteach ann. Bhfell a deir an tathair ní dhéanfainn ceachtar acú. Acht tá paca[?]
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife
    AT0550: Search for the Golden Bird