Scoil: Baile Nua (B) (uimhir rolla 9607)

Newtown, Co. Galway
Peadar P. Mac Conchoille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    oidce dúbairt sé le na fir seasamh súas agus a gcuid "actions" do teasbaint. Rinne síad an actions" gan domhain. Muise da mbead mo mhach inann é sin do déaneamh tiúbhrad rud ar bith sa domain. Dá léigte in éinfeacht liomsa a deir Bárr Mach Na Féasóga Líatha go ceann lá agus blíadhain, beadh sé inann gach rud a dhéanamh. Mholl leigidh ars an t-athair dá tíubhradh ar ais dom arís é in deire lá agus blíadhain Tiubrad a deir sé. Dimtigh lofa go ceann lá agus blíadhain. Núair a bhí an lá agus blíadhain caitte tháinig síad ar ais é féin agus an daréag agus an mac. Tuairm ar a náoi a clog san óidhche. Dúbhairt an t-sean fear le na mac seasamh súas agus a chuid "actions" do teasbáint. Sheas sé súas agus do teasbáin sé iad. Well, sin an actions ars an t-athair. Dúbairt Bárr Mac na Féasóga Líaga lé na muintir féin seasamh agus a gcuid "actions" do teasbáint. Ní raibh aon meas ag an t-sean fear ar na hactions a bhí ag a mac is a bhí ag na fir eile. Má leigfhead in-einfeacht liom sa é go ceann lá agus blíadhain a deir an Sgológa bheadh sé chuile pioc chómh maith leo. Mhell leigfhead ars an t-athair má dtíubhrad arais dom é fáoi ceann lá agus blíadhain. Tiubradh a deir sé. Tug sé abhaile arís é núair a bhí an lá agus blíadhain caitte. Tháinigh é féin agus an daréig isteach chuig an t-athair.
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Pádraic Ó Bhrian