School: Inistrághamhóir (roll number 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Teachers:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. Bhí beirt pháisdí ann uair agus bhí síad ag dul thart agus chonnaich síad crann ubhall. Chúaidh síad dhá mbaint nuair abhí síad beagnach bainte acha. Chuair síad isteach imála iad. Ní raibh fhios ag na páistí cá áit ar bfearr dóibh dul chun iad do roinnt lé na chéile. Dubhairt duine aca leis an duine eile go raibh an áit ina raibh síad ceart go leór lé híad do roinnt, ach dubhairt an ceann eile nach raibh.
    Chuaidh an beirt phaisdí amach ar an mbóthar annsin. Bhí síad ag féachaint ingach áit. Is gearr go ndubhairt duine aca leis an duine eile dul isteach sa Roiligh agus chuaidh.
    Bhí síad ag roinnt na n-ubhall le chéile. ‘Sé an chaoí a raibh síad dá roinnt, is liomsa an ceann seo is leatsa an ceann seo. Bhí síad mar sin ar feadh ibfad. Bhí fear ag dul an bóthar agus chuála sé iad. Tháinig faitchíos air agus rith sé abhaile go dtí an teach ba ghoirre dhó. Shíl sé gur b’iad Dia agus an Diabhal a bhí istigh sa Roilig ag roinnt na nanam ar a chéile.
    Brighid Ní Chonghaoile
    Colm Ó Conghaoile