School: Camus (roll number 11290)

Camas, Co. Galway
Pádraig S. Ó Conchobhair

ba iad na triúr fear ba bhreághtha a bhí ar an domhan iad.
    Shuidheadar síos agus thosuigh ag ithe agus ba gearr a bhí duine acu ag ithe nuair a dubhairt sé go raibh duine éicint sa gcaisleán ó d'imthigh siad, "mar d'ith sé cuid do mo chuid beatha-sa". Dubhairt an bheirt eile an rud céadhna. Dubhairt siad go rachfaidís á chuartú acht a mbéadh a mbéile ithte acu.
    Ba ghearr gur thuit forc ó dhuine acu agus nuair a bhí sé á thógáil chonnaic sé mo dhuine istigh faoi'n mbord agus tharraing sé amach é. Nuair a bhí an béile ithte d'fhiafruigh siad dhe céard a chas annseo é. Shílfeá nach raibh éolas ag aoinne ann. "Ní innseóchaidh mise sin dhíbh nó go n-innsídhe sibh féin an chéad uair cé'n fáth go dtáinic sibh isteach stróichte millte gearrtha agus nuair a chuaidh sibh suas sa seóimrín dorcha sin thuas go mba sibh-sa na triúr fear ba bhreághtha ar an domhan, dár liom-sa"."Ní innseochaidh muid-ne sin dhuit" ar siad-san. "Ó", adeir duine acu, "déanfaidh sé buachaill móna agus uisge dhúinn". D'fhan sé i n-éinfheacht leo ar feadh cúpla seachtmhain agus d'imthighidís ar maidin agus thagaidís tráthnóna agus iad stróichte
    Cáit, Bean Uí Ghiobúin
    Other names