School: An Gort Mór (roll number 10582)

An Gort Mór, Co. Galway
Criostóir Mac Aonghusa

1. (no title) (continued)

Bhí beirt driotháir ann fadó driotháir bocht agus driotháir saidhbhir.

(continued from previous page)
    bhí sí chomh maith agus a bhí sí ariamh. "Is dóiche nach ndíolfá an fheadóg sin" adubhairt an driothár saidhbhir leis an driothár bocht. "Tiubhra mé dhuit í sin ar chéad punt" adeir sé. Thug sé dhó na céad punt agus thug sé leis an fheadóg. Nuair a chuaidh sé abhaile mharbhuigh sé a bhean. Bhí sé ag ceapadh go ndéanfadh sé beo arís í ach ní ndeara. Nuair a chonnaic sé nach mbéidir í a dhéanamh beo arís bhí sé le buille. Bhí fhios sin ag an driothár bocht. Chuaidh sé amach agus fuair sé greim ar dhá ghirrfhiadh agus thug sé leis isteach sa seomra iad. Cheannuigh sé buidéal fuisge agus chuir sé faoi mhuineál ceann aca iad. Fuair sé buidéal falamh agus chuir sé faoi mhuineál an mhuineál an chinn eile é. D'airigh sé an torrann trom ag teacht agus sganruigh sé. Thug sé aniar an girrfhiadh a rabh an buidéal falamh faoi na mhuineál. "Tá mé ag cur an ghirrfhidh seo amach ag iarraidh buidéal fuisge anois" adeir an fear bocht. "Agus meastú an dtiubhra sé agat é" adubhairt an fear saidhbhir. "Tuisge nach dtiubhradh nuair a chuir mé faoi dhraoidheacht é. Bhí siad ag cainnt agus ag cómhramh dhóibh fhéin. Is gearr gur labhair an driothár saidhbhir. "Shílfeá go mbeadh sé isteach feasta",
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    AT1539: Cleverness and Gullibility