School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    An tráthnóna sin, act gan aon bhrón a bheith air acht píosa an chroicinn a tharraing ó bharr an iorbaill go dtí barr a chinn agus é sin a chur air mar chrios agus nuair a bheadh an crios sin air nach bhfuigheadh tada an bhuaidh air. Nuair bhí an gasúr ag seoladh na mbeithidheach an tráthnóna sin bhí na búistéirí rómpa agus mharbhuigheadar an gamhain glas. Rinne an gasúr mar dubhradh leis.
    Lá eile annsin chuir an gasúr na beithidhigh isteach san ngarrdha a bhí ag triúr fathach. Chonnaic duine de na fathaigh iad agus amach leis. D'fhéach sé thart go bhfeicfeadh sé cerbh leis iad. Nuair chonnaic sé an gasúr rinne sé iarracht é do mharbú act chuir an gasúr an crios timcheall ar a muinéal agus tachtadh an fathach. An lá indiaidh chuir sé na beithidhigh céadna iste[ach] arís. Tháinig an dara fathach agus mharbhuigh an gasúr é freisin. Tháinig an treas fhathach agus marbhughadh é
    Chuaidh an gasúr go dtí teach na bhfathach agus chomhnaigh sé ann. Bhí dragún san
    Áine Ní Mhaolruaidh