School: Scoil N. Gobnait (roll number 16281)

Dún Chaoin, Co. Kerry
Muiris Ó Dálaigh

1. (continued from previous page)
    áit a bhain sé amach ná an Daingean. Shiúbhlaidh sé síos ar an gcé agus cad a bheadh annsan ach árthach ar anncaire. Labhair an captaen leis agus d'fiafraig do ar b'eóladh do aon duine annso timcheall a oibreóchadh a shlighe go Tír na dTurcach.
    "Ní h-eól" arsan fear, "ach táim féin ag lorg oibre agus is fearra dhuit mé tógaint."
    Ansan chuaidh sé ar bórd agus sé an obair a fuair se ná ag coimeád guail sa tinnteacha.
    Tháinig stoirm ortha agus thugadar trí mhí ar an bhfarraige ach sa deire shiar shroiseadar Tír na dTurcach. Dhíol an captaen a chuid earraí i mbaile cuain a bhí ann, ach d'imthig fear Dhún Seun isteach fé'n dtír, cé gur chomhairlidh an captaen do gan dul, mar ná raibh aoinne riamh a chuaidh ann ach duine nár fhíll thar nais, ach ní bheadh an fear sásta.
    D'imthig sé leis féin agus bhí sé ag imtheacht i rith an lae, bhí an oidhche ag teacht ach ní raibh aon tig ag bualadh leis. Sa deire chonnaic sé solas beag a bhfad uaidh agus d'imthig sé fé na dhéin. Nuair a tháinig sé 'an dorus, chnag sé air, agus tháinig seana-fhathach mór críona 'á oscailt. Nuair a chuaidh sé isteach
    AT0726: The Oldest on the Farm
    null