School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

ar chnó agus ar thoradh na gcrann.
    Lá amháin chuala sí guth ag cainnt léithe ag rádh léi imtheacht ó'n gcoill, agus imtheacht léi go mbuailfheadh trí fhiadha léi agus bheith in aoinfheacht leó. Sé an áit gur bhuaileadar léi ná thiar ins an áit go nglaodhtar Cill Ghobnait air anois, thiar cois na fairrge in Iarthar Dhún Chaoin. Chaith sí tréimhse maith annsan, agus i ndeire na dáile labhair an guth airís léi agus dubhairt léi imtheacht nó go mbuailfheadh sé cinn léi. D'imthigh sí léi gur shrois sí Cnoc Bhreannain, agus bhuail naoi gcinn léi i mBaile'n Mhúraig i bParróisde Múrach.
    Tháinig Gobnait chun báis i nDúnchaoin an áit ara nglaodhtar Cill Ghobnait anois. Tá meas mór ag muinntir Dhúnchaoin ar an Naomh agus sí Patrún an Pharróisde í.

Gach bliain tugtar turas an dara lá d'Fheabhra ar an gcill. Deirtear go leighistear galar scórnaighe ach an turas a thabhairt timcheall an tobair naoi n-uaire.
    Tá cros ann fós a cuireadh ó's cionn an tobair. Tréis báis di cuireadh cros ó's cionn na h-uaighe. Bhíodh na daoine ag tabhairt turais ar an dtobar ar an aonmhad lá déag de Mhí Feabhra. Bhíodh daoine ar meisce uaireannta ag tabhairt an turais. Tháinig fearg ar an Sagart Parróisde i mBaile'n Fhirtéaraig agus d'órdaig sé an chros a thógaint agus í
    Muiris Ó Catháin