School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

cad tá le deanamh," ars an Pápa. "Ní feadar cad is féidir a dheanamh anois."
    [Tá an tobar san sa Róimh fós agus is iomdha duine a théigeann ag feachaint air.]
    "Tá dhá sheans eile agat," ars an Pápa, "agus caithfear eirghe asat mar a mbuadhfair."
    Mo ghraidhn an sagart bocht ní raibh ann ach go raibh sé 'na bheathaidh. Dubhairt an Pápa leis dul síos i mbarraille a bhí lán do thairgní agus go léighfeadh sé Aifreann eile feachaint an bhfanfhadh sé na dhúiseacht an fhaid a bheadh an Coisreacan ar siúbhal. Chuaidh an sagart isteach sa bharraille agus bhí sé 'á chrothadh féin anonn a's anall. Bhí na tairgní ag dul isteach tríd. Nuair a bhí an tAifreann léighte ag an bPápa tháinig sé chuige.
    "Is maith é seo," ars é, "tá seans anois agat."
    Ach nuair a tháinig sé amach as an mbarraille, ní raibh órlach d'á chroiceann gan gonta agus poill. Bhí a chroiceann stolta as a chéile. Cuireadh cóir mhaith air go dtí go raibh cuid dos na creachta cneasuighthe.
    Dúbhairt an Pápa leis imtheacht annsan agus má gheobhadh sé eochair bheag go raibh a ainm féin scríobhtha uirthi thíos fé'n bhfarraige go mbeadh sé saor go bráth.
    D'imthig an sagart bocht go brisde chroidheach
    AT0756B: The Devil's Contract