School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Kerry
Máire Nic Gearailt

an chreasa draoidheachta tríd síos.
    Ní scarfhadh Seáinín leis an gcrios. Sa deire chuimhnig sí ar sheift. Dubhairt sí leis an bhfathach go gcuirfeadh sí ag lorg na trí bradáin a bhí ar Loch Dearg é. Loch mhillteach í seo ná maireadh aoinne a théigheadh na goire. D'iarr sí ar Sheáinín dul ar lorg na mbradán di, mar go raibh ana dhúil aici ionnta.
    D'imthig Seáinín leis agus bhain amach an loch. Bhí súghadh millteach ins an loch, a bhí 'á suathadh anonn is anall, 'á chaitheamh ar chúl agus 'á leagadh. Féachaint d'á dtug sí suas go ciúmhais an locha chonnaic sé Caisleán breágh nár thug sé fé ndeara cheana. Bhí bean óg áluinn anáirde ar an ngrianán agus í ag briseadh a chroidhe ag gairí faoi. B'iongantach leis cad é'n chúis gáirí a bhí aici. Suas leis chúiche.
    "Is tú an fear is feárr a chonnac fós," ars í. "Tá ana sheasamh déanta agat. Níor fhéad aoinne fós na bradáin sin a mharbhú. Mise inghean Maor an Éisc. Cuir an brúscar aráin sin ar an ndubhán san agat agus téighir síos airís, agus tair aníos chúghamsa airís."
    Dhein sé amhlaidh. Thug sé na bradain leis aníos chúiche.
    AT0590: The Prince and the Arm Bands