School: Naomh Breandán, Baile na nGall (roll number 14480)

Baile na nGall, Co. Kerry
Tadhg Ó Caomháin

1. (continued from previous page)
    Ní raibh mhuínntir an bhaile big sásta leis sin., mar ní raibh aon ghabha eile aca ach é. Do chúadar i gcómhairle agus shocrútgheadar [?] eathortha go sgaoilfhidís leis an ngabha. Dúbhradar leis an mbreitheamh gan an gabha do chrothadh, ach dúbhairt an breitheamh leó "Caithfear an dlíghe do chómhlíonadh do marbhúigheadh fear agus caitfear duine eile do chrothadh."
    Dúbhairt muinntir an bhaile leis an mbreitheamh annsan "más é sin an dlíghe marbhuigheadh fear agus caithfear duine do chrothadh."
    Níl aon ghabha eile againn ach é ach tá triúr tauiliúirí againn, tagfar dúinn an gabha tar-nais agus tabharfamíd duit duine des na taileamhraí ós rud é gcaithfear an dlíghe do chómhlíonadh.
    Tadhg Ó Caomháin
    Múinteoir