School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    Dimig sé air ag siubhal do féin go dtí go mbuail fear leis ar an mbóthar agus dfíarrfhaidh an fear do cá raibh sé ag dul. Dinnis an buachaill a sgéal do ó thúis deire. "Is maith mar thárlaig arsa an fear." Buachaill ag lorg máighistir agus máighistir ag lorg buachaill.
    Dúbairt sé leis an ngarsún dul go dtí an dtig ba ghiorra dhóibh agus dul isteach ann i gcóir na h-oidhche. Dimig an buachaill air annsan agus do bhuail an tíg leis agus bhí an bhean sa doras roimis. Dfiarraidh an bhean do cá raibh sé ag dul agus dúbhair sé léithe go bfuair sé ceadh ó fhear an tíge fannacht annso anocht.
    Dúbairt an bhean leis na fágfhadh sí féin annso í agus tig éigin eile dfághailt do féin. Dimig an buachaill air annsan tamall ón dtig agus is geárr go bfeachaidh sé an bhean ag dul ag triall ar channa uisce. Annsan déalaig sé isteach an tig agus chuaidh sé isteach an corpadh agus dfan sé istig ann go dtáinig an fear isteach san oidhche. Dfíarraidh sé do bean an tíge an dtáinig aon gharsún annso isteach tráthnóna. Dúbairt an bhean nár tháinig.
    Chómh luath agus a cualaidh an garsún an fear ag caint do léim sé amach as an gcorpadh agus dúbhairt sé "tána agus táim annso. Annsan do bhí ana dhroach amhras ag an bfear ar an mbean agus dúbairt sé leis an ngarsún a innsint do cadh a bhí an bhean a dheanamh
    AT1360B: Flight of the Woman and her Lover from the Stable
    Seamus Ruiséal