School: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Fuair sé bád ansan agus d'imig sé féín agus a ghadhar bran go dtí athair na bhféár ngorm. D'iarr sé sin air an bhfeaca sé a trúir mhac mar go gcuadhar go hÉirinn chun Fionn mac Cumhail a mharbhú. Dúbhairt Fionn ná feaca. Ansan dúbhairt an t'athar leis na marbheochadh aon nídh iad ach amháin trí caipíní a bhí thiar ansan ar an lochta. D'imtig an t-athair amach agus thug Fionn aon léim amháin agus chuaidh sé ináirde ari an lochta agus rug sé leis na trí caipíní. Ansan tháinig sé abhaile agus thairrig sé gach duine acu aníos as an bhfairrge agus theasbáin sé an caipín dóibh agus fuaireadar bás indiadh a chéile.
    Micheál Ruiséal
    Feirmeoir