School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    na gcomhnuidhe agus itheann siad gach saghas bídh ar nós fraoch. Bíonn pruais ag an mada ruadh ins an gcnoc istig ar fad agus ní fhéadfhann aoine dul isteach ann. Tagann sé anuas ó'n gcnoc ar lorg bídh. Siad na rudaí go bhfuil dúil aige ionnta :-- cearca, géanna, lachain, is mar sin .
    Bíonn an ghráineóg ins na cladhthacha na codhladh agus ins an oidhche is mó a bhíonn sí amuigh. Nuair a gheibheann sí na ba na luighe téigheann sí ag ól baine agus deineann sí siní na mbó tinn.
    Ins na coillteacha nó in aice na tragha a bhíonn an gearrfhiadh agus an coinín na gcomhnuidhe. Ní dheineann siad aon dioghbháil ach má théigheann siad isteach i bpáirc coirce nó cruitneachan loiteann síad é.
    Bíonn an t-Eaisín (??)
    Siobhán Ní Leighin