School: Lough Arrow

Lough Arrow, Co. Sligo
Cathal Ó Dubhghaill

1. (continued from previous page)
    frathacha sin go léir, cuirtí sgraithtacha móra, agus annsin cuirtí an tuighe air. Luachra agus cíob a baintí ins na portacha a gníodh an tuighe.
    Ní bhíodh aon simileár ins na tighthe seo agus gan de fuinneóga ann acht puill ins na ballaí. Téigheadh an deathach anuas le binn an tighe agus amach tridh poll a bhíodh ins an dion.
    Bhíodh na tíghthe lan de deatach agus leigti amach í tríd poll san mballai nuair bhéadh an lá go breágh. Chun na ballaí taobh amuigh a dhéanamh mín agus sleamhain ghnídís iad do scrábadh lé sluasaid no le láighe.
  2. Rinneadh poll mór os comhair dorais an tighe comhnuidhthe; bhíodh sé trí troighthe ar doimhneacht, agus caithtí an t-aoileach isteach san bpoll sin; bhídís an cúramach idtaobh sugh-aoileach no an "múlach" mar tugtaoi air, ar fhaitchíos go n-imteáchadh sé ar fán; I bfurmhór de na tighthe láighighe seo ní bhíodh aon cró no aon teach na mbeithidheach. De ghnáth bhíodh na bá ceangailte i gceann an tighe chomhnuidhthe, agus laogh ceangailte
        1. buildings