School: Ráth Mhór (B.) (roll number 16987)

Rathmore, Co. Kerry
Diarmuid Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    tamaill ach tháinigh athrúghadh dlíghe arís tugadh rainnt aimsire dóibh cun na tír d'fágaint. Chuireadar an t-Athair Uinsion O Riain agus Bráthair Malachí anall go h-Eireann cun áite eigin d'fághail. Tánad i dtír i gCóbh agus gan ach trí raolacha 'na bpóchaibh acha. Bhí bean ríaghalta i gCill Áirne (?) dár b'ainm di Siúir Uí Ceallaigh is bhí gaol aichi sin leis an t-Athair O Riain. Fúair sí feirm dóibh i Ráthmhóir ó chara dhí - duine gurb'ainm do Mach Donnchadh. Cúaidh an t-Athair Ó Riain agus an bráthair thar nais go dtí an Fhrainnch.
    Do thuit buille úathbhásach ar an mhainistir i Mellarí annsin. Cuireadh dlíghe i bhfeidhim ag cur i n-iúil dóibh ná beadh cead aca a thuille Manaig a thógaint isteach sa mhanistir. B'ionann é sin agus a rádh leó an tír d'fágaint ar (?). Bhí thímcheall dhá chéad mhanaig ann an úair sin idir Sasanaig, Iodálaigh, Spáinnig Frannchaig agus Gaedhil. D'fágadar (do theicheadar (?) ) go léir ach amháin na Gaedil. B'é leath-sgéal a bhí achu ná gur fé Ríaghaltas Shasana a bhíodar agus na rabhadar fé smacht na Frannchaigh. Bhí súas le