School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

cun crúdta.
    Tá aon chapall amháin againn sa bhaile. Itheann sé féur agus feur tirimh, coirce, prátaí, manglaí, agus a lán rudaí eile.
    Bhíonn sé istigh i stábla istoidhche agus bhíonn sé amuig ins na páirceanna ar feadh an laé. Chuireann an gabha cruidte fé an gcapall uair in gach dhá mhí nó mar sin.
    Bhíonn easar fé an capall leis cun aoilig do déanamh i gcóir an Earraig cun na barraí do chur.
    Beárann síad an gcapall gach bliain ins an Geimhreadh le h-inill-beartha.
    Tá a lán inill-beartha ins an bparróiste anois ach fadó ní bhíodh ach aon ceann amháin ann.
    Gorann na chearca gach bliain ins an Earrach. Chuirimíd féur istig i bosca nó clíabh agus annsan chuirimíd na h-uibheacha isteach ar an bhféur, ní nígheann síad in aon cor iad, cuiridís fuirm croise ar gach ubh, le píosa cipín a cureadh isteach ins an dteine ar feadh nóimeat.
    Annsan chuiridís isteach an guraí agus fan sé ann ar feadh trí seachtmhaine go dtí go mbhíonn na sicíní óga tagaithe amach as na h-uibheacaibh. Bhíonn turcaí agus géanna
    Labhaoise Ní Póil
    Ballynakilly, Co. Kerry