School: Gleann Beithe

Glenbeigh, Co. Kerry
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (continued from previous page)
    na dhiaig sin agus chuaidh síad go Baile na Cille go tig Tadhg Uí Síochtáin agus chuireadar na tionóntuidhthe amach ar an mbóthar agus caith síad gach sagas bainne amach ar an gclós. Lasadar an tig agus gach rud a bhí istigh ann. Annsan chuaidh síad go tig Uí Concubhair i mbaile na Cílle agus dein síad an rud céana ann.
    Annsan chuaidh síad mór tímcheall tig Michíl Uí Griobhtha im Baile na Cílle Íochtar agus bhÍodar cun dul isteach ach bhÍ ficid fear istig ins an dtÍg a chuaidh na gcoinnibh.
    BhÍ troid mór acu ar feadh dá uair nó mar sin.
    Annsan chuaidh na saighdiúirí isteach agus bhí síad ag troid le na céile.
    Bhí triochamhadha fear gabhtha agus chuireadh isteach ins an bearraich in Gleann Beithe agus an lá na dhiaidh san chuireadh na saighdiúirí iad isteach i Tráighlí agus do chuireadar i mbraighdeanas ann iad.
    Annsan i ndéire dhá lá deug thógadar iadh go Cill-Orglan cun go bfheachadar an rabhadar cionntach ó's cómhar an Breithimh.
    Sgaoileadar saor iadh.
    Annsan an lá na dhiaidh sin cuaidh síad go Leitir go clann Séumais Uí Griobhtha agus