School: Dunmore, Kilkenny (roll number 4331)

Dunmore, Co. Kilkenny
M. Ó Leathlobhair

1. (continued from previous page)
    do glacadh air féin agus igceann cúpla blian eile phós sé Mary Dulanty of Callan. Sin mar a dubhart Eamonn agus airig sé é ón a athair. Bhí draper's shop ag na Dulanty's an uair sin.
    Is iad na focla a dubhairt m'athair liom arsa sé " HE WAS ANA FOND UIRTHÍ " showing the little english the old man possessed.
    He sorrowed at her death so that he never laughed after. She is buried outside Calainn at Kilbride Cill Bríde.
    San mblian 1831 scadh (?) cuireadh na scoltaca náisiúnta ar bun agus bhí deire leis na scoltaca cois claidhe ansan. Bhí na sagairt agus na h-easbuig ar thaobh na scoltaca nua agus bhí na daoine bualte anuac is aniac (?) agus cuireadh réim nua ar bun.
    Bhí spríd na gaedheal ar lár agus d'eirig Amlaoidh agus cómh-mhuinteoirí ar an obair a bhí idir lámaibh acú.
    Thug sé aire dá scriobh agus dá siopa as sin amac.
    Eamonn Breathnach