School: An Clochar i mBeanntraí (roll number 9161)

Bantry, Co. Cork
An tSiúr Pól

1. Tá Árd na mBráthar suidhte míle ar an dtaobh thiar de bhaile Bheanntraighe ós cionn Cuain Baoi. Fadó do bhí mainisitr bhréágh áluinn ann ach anois níl ach fotharach. Tá sgéal mar gheall ar Árd na mBráthar.
    Breis agus céad bliadhan ó shoin do bhí mainistir mhór suidhte in Árd na mBráthar. Do bhí suas le caogadh bráthar in a gcomhnuidhe inte. San am céadna do bhí fear darbh ainm Leigh White in a chomhnuidhe in aice Bheanntraighe. Nuair a tháinig na Franncaigh isteach i gCuan Bheanntraighe do chuaidh an fear sin Leigh White go Corcaigh agus do thug sé an focal do na Sasanaigh go raibh na Franncaigh i gCuan Baoi. Mar gheall air sin do fuair Leigh White an teideal Iarla, Iarla Bheanntraighe agus leis sin do bhí cead aige mainistir Árd na mBráthar do thógaint. Do thóg sé an mhainistir agus do bhí ar na bráithre
    null
    null