School: Inis Arcáin, Dún na Séad (roll number 14065)

Gneeves, Co. Cork
Risteárd Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    an ainm seo thuas ar, in ónóir an mhadra. Deirtear gur dtagadh an madra gach oidhche (ní fios cathain), agus chuireadh sé a lapa suas ar an bhfuinneoig. Oidhche amháin bhí dear ag dul abhaile tar éís bheith ag iasceairecht. Chonnaic sé an madra. Bhí iasc in a láimh aige agus do bhuail sé an madra leis, agus deirtear gur fhás an madra comh mór le capall.
    Scéal 3
    Bhí fear ag dul ar aonach uair ag bhí súil ag cuid des na daoine go raibh sé ag dul ann. Ní raibh aon clog aige agus chuaidh sé in a chodhladh go luath mar b'éigin do éirighe go moch ar maidin. An fhad is a bhí sé in a chodhladh tháinig beirt bhuachaill agus cuireadar malaí taobh amuigh den bhfuinneoig. Do dhúisigh an fear ar maidin agus shuidh sé suas in a leabadh agus do Fhéach sé fé dhéin na fuinneoige. Cheap sé go raibh an dorchadas ann fós agus do luighe sé síos in a leabadh arís agus chuaidh sé a chodhladh. Nuair a dhúisigh sé arís bhí an dorchadas ann fós agus tháinig droch-amhras air. Tháinig sé amach ón leabadh agus nuair d'osceail sé an doras chonnaic sé go raibh an ghrian ag taithneamh go hálainn. Bhí sé ro déidheannach dul go dtí an aonach agus b'éigin do fanamhaint sa bhaile ar feadh mí eile.