School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí clann de mhuinntir Loinghsig 'na gcómhnuidhe in Ínse Mhór fadó in áit ar a dtugtí An Clochán, mar a bhfuil Pádruig Ua Síothcáin in a chómhnuidhe anois. Triúr aca a bhí ann, beirt dearbhráthair agus aon deirbhsiúr amháin. Bhíodar ana árd agus díómhaoin agus sé an leas-ainm a bhí ortha ná "Cliobairí na gClochán." Ní deinidís aon obair ach ag guid, agus ag breith leo gach rud agus ainmhidhte reamhra agus dheinidís iad do mharbhúghadh. Bhí pluais acu taobh thiar de'n tigh in a mharbhuighdís na beithidhig agus bhí poll fé thalamh acu tamall uaidh sin in a gcaithidís an fuil i dtreó is na feicfheadh aoinne é. Maidean breágh amháin do éirig an bheirt go h-ana mhoch agus d'imthíghdeadar leó siar ó thuaidh go Coimín a' Bhric tímcheall míle taobh thiar
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork