School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    agus go raibh a máthair imighthe go dtí an margadh ag díol cearca" "sa gáirdín amuich ansan atá t'athair ag cuir cabáiste" an é arsan fear, "ní h-eadh airiú" arsan buachail "ach tá sé thuas sa staighre ag piocadh dearnaití dá léine" agus do thosnuigh an fear ag gáire.
    Dubhairt an buachail ansan "cad é an gnó atá aige do" agus dubhairt an fear "an bhfuil sé cun cíos an tíghe do thabhairt dom" agus dubhairt an buachail.
    "Níl sé cun an tig do dhíol in-aonchor mar teastúighean sé uaid féin agus má bfuil sé cun an tig do dhíol caithfid sé trí cead púnt d'fághail air agus tabhair dom ticead agus tabhar mé dom athair e."
    Do tug sé an ticead dó agus d'imthig sé ansan cúpla lá na dhiaid sin do tháinig an fear airís agus do bhí an t-athair istig agus d'iarr sé do "an cíos do thabhairt do."
    Do thug an buachail an ticead don fear agus d'feach sé air agus do ceap an fear go raibh sé dioltha aige agus dubhairt sé "tá
    AT0921: The King and the Peasant's Son
    Máire Ní Cárthaig