School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    de'n doras ag éisteacht ar feadh tamailín. Fé dheire d'airigheadar duine éigin ag caint istigh sa tig mar gheall ar an t-uaigneas agus d'airigheadar duine éigin eile a rádh an t-airgead do choimheád ar aon chuma. Do chuadar isteacht agus do chonnacadar an t-airgead ag an gcailín.
    D'fhiafhruigheadar di cá bhfuair sí an t-airgead ach ní neósadh sí dóibh inn aon chor é. Ansan do thugadar leo í go dtí tigh an fhir shaidhbhir agus do thaisbeáin sí an t-airgead go léir do'n fhear saidhbhir.
    D'fhiafhruig an fear saidhbhir di cá bhfuair sí é ach ní neosadh sí di é. Ansan do thug sé buille de'n bata dí ar a thóin agus d'fhiafhruigh sé di ansan cá bhfuair sí an t-airgead agus d'innis sí do é agus dubhairt sí mar seo:
    Ó táim caillte, táim caillte,
    Ye devils from hell ye will,kill me now,
    Ó cadh na thaobh gur thógas an t-airgead,
    Cad na thaobh nár innseaa an fhírinne.
    Ansan dubhairt an fear saidhbhir leis na gardaí an cailín do chur isteach i bpríosúin agus bualadh maith do thabhairt di. Dubhairt na gardaí go gcuirfidís isteach
    Nóra Ní Ceilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork