School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí fear ann cúpla cead blian ó shoin agus feirmeóir mór do 'beadh é agus sé an rud a bhiodh aige san talmhan ná caoire agus do baineadh sé an t-olann dhóibh gach aon blian.
    Do bhí sé ag déanamh go maith ar feadh abhfad agus aon blian amhain nuair a bhí sé ag baint dóibh. Do ritheadar uaigh agus ní featfad sé teacht súas leó. Do bhí n-iomad aca ann.
    Ní raibh sé pósta in aon-chor agus do biodh sé ag cúineamh I gcomhnuidhe an bragad sé pósta agus níor fuair sé pósta in aon-chor ar feadh a shaoghal.
    Oidhche amhain do sé istig i na-aonair agus do bhí sé ag cuineamh mar gheall ar na púcaí agus do thuit sé ar an úrlár agus níor éirig sé ar feadh trí lá agus do bhí fhios ag gach aoinne é
    Máire Ní Chríodáin
    Máire Bean Uí Chríodáin