School: Cilleanna (Kilhanna), Maghcromtha (roll number 13193)

Johnstown, Co. Cork
Henry Goode

Tá dún suidhte ar an dtaobh theas den bhfeirm in a chómhnuigheann m'uncail.

Tá dún suidhte ar an dtaobh theas den bhfeirm in a chómhnuigheann m'uncail. Tá leath de'n dún sin i mbaile fearainn ar a gláodhtar Gníomh agus an leath eile i Máthmuice. Tá suas le ceathramhadh acra d'fairsinig innti ar fad.
    Nílimíd cinnte cé tóg é, cioca na Dáinir nú na Tuatha de Dannáin ach chómh fada agus atá tuisgint againn air tá sé ana arsa.
    Tá cuma cruinn air agus mór-thímcheall air tá díogh a úsáidtí in am catha cun cosanta. I mbéal de tá poll cruinn tiímcheall dhá troigh.
    Tá an poll sin ar ... sáidhthe san dtalamh agus istigh ó'n bpoll sin tá seómraí fé thalamh.
    Is de chré tá fallaí na seómraí seó deanta. Níl fhios againn go beacht cé'n saghas iad, mar ní dheaghaidh aoine isteach
    Treasa Ní Dhroma
    Mamucky, Co. Cork