School: Baile Choitín (B.) (roll number 16109)

Ballycotton, Co. Cork
Liam Ó Rignigh

1. Ar Oidce Chinn Bliadhna. San tsean aimsear dhó chait na séan daoine arán i gcoinnibh an dorais agus dubhradar na focail seo:- "Fograim amach an gorta on dtig seo. "Go bliadain o anocht agus anocht fein." Annsan bhí spórt mor i ngach tig. Dubhrathas an Coroinn Muire ag tabharth buidheacas le Dia mar geall ar an bliadhan abí caithte.
    Ar oidce nodlag beagh, do chuir na daoine uisge inaice na teine. Annsan dhó lasadar teine mor agus dho ghlanadar an thig. Cheapadar go ndeanfadh fion den uisge ar meadhan oidhce. Dubrathas gur fhan sean-fhear san dtig an oidce seo cun fiona d'ol, agus ar maidin bhí sé mairbh.
    Ar la le Bhrigdhe dhean cuidh des na daoine cros beag agus chuireadar os cionn an dorais.
    Ar mairth na h-Inidhe. Bhí sgata buacailli i mBailecoitin agus bhí téad fada mor aca. Agus aon cailín nó fear ionposta abhí amuich
    Seán Ó Muire
    Bean Uí Rignigh