School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Furraglaun, Co. Clare
Seán Mac Daibhid

an t-aol dhá dhóghadh. Bhí an cloch-aoil gearrtha beag go leór cun toradh maith d'fághail.
    An Teiníl do líonadh.
    Nuair a bhí an mhóin fluairseach b'é sin an rud a bhí aca i gcómhnuidhe. Chuireadar brat móna timcheall dhá throigh go leith ar dhoimhneacht ag bun an teiníleach. Anuas ar sin chuireadar brat cloch-aoil briste timcheall naoi n-orlaigh ar dhoimhneacht. Anuas ar sin chuireadar brat móna chomh doimhin leis an gceat mbrat agus mar sin de go raibh an teiníl lán.
    An teiníl do lasadh.
    Nuair a bhíodar ag déanamh an teiníl d'fhágadar caidhsear síos go tóin na teiníleach. Chuireadar teine isteach tríd an gcaidhséar agus tar éis deich noimeataí nó mar sin bhí deatach le feisgint ag teacht amach tré barr na teiníleach. Tar éis ceithre uaire nó mar sin bhí an mhóin go léir dóighthe agus bhí na clocha ar dhearglasadh ins an dteinílacht ní raibh acht an ceathramhadh cuid de lán annsan. Tháinigh an feirmeóir annsan agus a lucht cabhrach agus chuireadar brat móna ar na gclochaibh agus annsan brat cloc-aoil go dtí go raibh an teiníl lán arís. Bhí ortha an obair do dhéanamh go h-an-tapaidh. Do dhóghadh an cloch-aoil go h-ana tapaidh annsan. Bhí an feirmeóir ag
    Seán Mac Dáibheid
    Múinteoir