School: Clochar na Trócaire, Baile Mathúna (roll number 3865)

Ballymahon, Co. Longford
Sr. M. Clement

1. (continued from previous page)
    "Máighistir an Bhanna". Do mhúin sé na bannai Fíf agus Droma i gceithre nó i gcuig de pharóistibh thar timcheall annso agus i mBaile Mathghamhna freisin 40 bliadhain ó shoin.
    Do sheinneadh sé ar an Fheadán san chóradh i gCor na Dumhca timhcheall 60 bliadhain ó shoin.
    Bhíodh máthair an fhir a thug an giota seo béaloideis dhom, bhíodh sise agus a deirbhseátracha san chóradh an uair sin. Fuair sise bás dhá bhliadhain ó shoin i n-aois a bliadhain is ceithre scór.
    Bhíodh siad féin is daoine eile fé stiuradh Dhomhnalláin ag cantain Oifig na Marbh ag gach uile tórramh san cheanntar i rith an ama sin.
    Deagh-fhear a bhí ann. Do mhúineadh sé an Teagasc Críostaidhe do na páistibh agus do na daoinibh fásta gach Domhnac i sgiobólaibh móra i n-áiteacha iargcúlta fén am seo nuair nach raibh an Teagasc le faghail ag na daoinibh bochta.
    Do mhúineadh Séamus Ó hAinlige agus Pádraig Ó Dómhnalláin ceol d'á lán daoine. D'fhéádfadh an t-aithriseór suas le dáréág duine d'fhagháil (fá 60 bliadhain d'aois), indiu féin a bhain le scoil na beirte seo.
    Pádraig Ó Cathasaigh
    Ardoghil, Co. Longford