Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Mathúna (uimhir rolla 3865)

Baile Uí Mhatháin, Co. an Longfoirt
Sr. M. Clement

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Máighistir an Bhanna". Do mhúin sé na bannai Fíf agus Droma i gceithre nó i gcuig de pharóistibh thar timcheall annso agus i mBaile Mathghamhna freisin 40 bliadhain ó shoin.
    Do sheinneadh sé ar an Fheadán san chóradh i gCor na Dumhca timhcheall 60 bliadhain ó shoin.
    Bhíodh máthair an fhir a thug an giota seo béaloideis dhom, bhíodh sise agus a deirbhseátracha san chóradh an uair sin. Fuair sise bás dhá bhliadhain ó shoin i n-aois a bliadhain is ceithre scór.
    Bhíodh siad féin is daoine eile fé stiuradh Dhomhnalláin ag cantain Oifig na Marbh ag gach uile tórramh san cheanntar i rith an ama sin.
    Deagh-fhear a bhí ann. Do mhúineadh sé an Teagasc Críostaidhe do na páistibh agus do na daoinibh fásta gach Domhnac i sgiobólaibh móra i n-áiteacha iargcúlta fén am seo nuair nach raibh an Teagasc le faghail ag na daoinibh bochta.
    Do mhúineadh Séamus Ó hAinlige agus Pádraig Ó Dómhnalláin ceol d'á lán daoine. D'fhéádfadh an t-aithriseór suas le dáréág duine d'fhagháil (fá 60 bliadhain d'aois), indiu féin a bhain le scoil na beirte seo.
    Pádraig Ó Cathasaigh
    Ard Eochaille, Co. an Longfoirt