School: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gortbofarna, Co. Clare
Tadhg Mac Garbhaigh

1. (continued from previous page)
    le Loch Ráth (Rath Lake) chun é do bádhadh ann. Díreach nuair a bhí an sprid as tí é bhádhadh do gharcanaigh Fiachra é isteach i loch Rath ar scadán go leith.
    Na dhiaidh sin deirtear go (raghaidh) dtagadh sé amach as an loch i bhfuirm péist agus go n,íosfadh sé na beithíoch as na daoinibh timcheall an loca.
    Bhí na daoine comh cráidhte leis sa deire gur chuaidh siad fé dhéin Naomh a bhí na chomhnaidhe sa ceanntair agus d'iarr siad air teacht agus é dhíbirt.
    Tháinig an naomh agus cheangal sé an Piast go tóin a locha agus deirtear gurab é sin an t-íomhágh uathbhásach a bhíonn le feiscint ann gach seactmhadh bliadhain i bhfuirm bruic sa loch san. chonaic páisdí ann é le déidheanaighe.
    Seán Ó Léathaigh
    Mícheál de Faoit